Вадим Кривохатько

Вадим Кривохатько

Почути всіх, дійти до кожного!

Почути всіх, дійти до кожного!
29 червня приміщення Вільнянської районної ради майже на весь день стало робочим місцем народного депутата України Вадима Кривохатька. Працюючи на окрузі, він провів плановий прийом жителів району з особистих питань. Участь у ньому брали також керівники району, міста, низки районних служб та установ, депутати облради.

Питання, порушені людьми в ході зустрічі, мали  надзвичайно широкий спектр: від особливостей вітчизняного законодавства до проблем суто побутового характеру. Звернутись до депутата з наболілим змогли всі бажаючі, а це майже півсотні чоловік –мешканці з усіх куточків району:  від Райського, Павлівського, Зеленого  до М-Лукашевого, Солоного, Новогупалівки, Петро-Михайлівки, звичайно ж, Вільнянська …
Дружелюбівці клопотали про своїх дошкільнят. Власного дитсадка, на жаль, у сільраді немає. Тільки група денного перебування при місцевій школі. Але повноцінного дитячого дошкільного закладу вона не замінить. Найближчий дитсадок у сусідньому Кам’яному. Та, як пояснюють кам’янці – діючі групи там переповнені. Проблему вирішити могло б облаштування приміщення для додаткової групи, заведення туди опалення. Місце є. А ще ремонт харчоблоку та збільшення потужності опалювального котла. Вадим Вікторович зауважив, що бере це питання на опрацювання і зазначив, що ця проблемна інформація є для нього вкрай корисною.
Батьківський комітет Новогупалівської школи стурбований розмовами про недоцільність у найближчій перспективі мати тут десятий клас. Причина – мала його наповнюваність. На наступний навчальний рік надійшло лише сім заяв. Про  підвіз до міських шкіл мова не йде. Тож куди йти дітям завтра? Стурбовані такою перспективою і вчителі. Для них це теж удар. Звідси прохання – клас не закривати. Не дасть це суттєвої економії коштів. Депутат запевнив, що у цьому питанні він цілковито на боці батьків. І щоб проблемі дати лад, зробить все від нього залежне. До речі, проблема наповнюваності  класів у сільських школах стоїть зараз не лише перед Новогупалівським освітнім закладом.
Група вільнянців знову порушила питання маршрутного автобусу, який у 2014-му році вже курсував вулицями райцентру, але недовго. За словами міського голови Н. Мусієнко, маршрут виявився нерентабельним через малу наповнюваність і перевізник від нього врешті-решт відмовився.
Особисто подякувала депутатові за ремонт Солоненської бібліотеки завідуюча цієї установи В. Шевченко. І, користуючись нагодою, попрохала сприяння у придбанні для потреб культурно-освітнього закладу комп’ю-тера.
Ціла низка звернень, хоча і мала особистий характер, містила  соціальний підтекст. Жительку Павлів¬ського ошукали аферисти. Результат шахрайських дій – рахунок у майже 800 гривень від «Укр¬телекому». Як тепер доводити свою правоту людині, яка й гадки не мала, що потрапить у таку халепу? Був привід обурюватись і заявниці, котрій на літо не дали субсидію. І невідомо, чи буде взимку. До цього нараховували, а тепер, мовляв, у вас великий дохід. Все це – результат змін, які сталися у нормативній базі щодо нарахування субсидій після 1 травня.
А ось літній чоловік ніяк не може отримати одноразову щорічну допомогу по інвалідності. Мова йде про 600 гривень, для заявника це – суттєва сума. За словами нач. управління праці РДА С. Балабанової, допомогу буде надано тоді, коли надійдуть необхідні кошти з Держбюджету. Відтак народним депутатом з цього приводу до Мінсоцполітики буде спрямоване відповідне депутатське звернення.  
Не все гаразд з виділенням земельних ділянок учасникам АТО. Мова і про терміни цієї процедури,і про якість самої землі. Не влаштовує вона і заявників, яким запропоновано таку у Тернівській сільраді. За словами В.Кривохатька, ним досягнута домовленість з орендарем про ви¬ділення 50 га землі належної якості для цієї категорії пільговиків
Представники Софіїв¬ської ВК № 55 клопотали про зняття з них необхідності сплачувати міськ¬раді обтяжливий земельний податок. Народний депутат поінформував, що його законопроект, який повинен врегулювати це питання, у Верховній Раді вже зареєстровано. І водночас дорікнув керівництву департаменту пенітенціарної служби щодо його інертної позиції у цьому питанні.
Вникав депутат і у низку питань, де мова йшла про його допомогу у лікуванні, зокрема, дітей, наданні матеріальної допомоги, сприяння в отриманні житла одинокій матері, виплату старого боргу по заробітній платі колишньому редактору районного радіомовлення М. Самоткану, надання юридичної консультації тощо. У кожного проблема була невідкладною, першочерговою. Всі вони були занотовані для опрацювання та належного депутатського реагування.
* * *
По завершенню особистого прийому В. Кривохатько провів робочу нараду з місь¬ким, селищним та сільськи¬ми головами. Йшлося про проблему наповнюваності місцевих бюджетів, недолуге законодавство, яке скорочує джерела їх поповнення. Тут народний депутат, щоб відстоювати інтереси громад, сподівається на ініціативу від їх керівників, хоче почути, що заважає у роботі, які зміни слід вносити у законодавчу базу. Робота на землі без договорів оренди; наявність у господарствах неоформлених працівників; не сплата за користування землею під токами, гаражами, іншими будівлями; факти, коли працівників «звільняють» (насамперед взимку) і тимчасово відправляють до центру зайнятості на утримання держави, в той час, як ті фактично продовжують працювати на господаря… Все це речі, за якими значні ресурси наповнення бюджетів рад, а отже і гроші для ремонту доріг, дахів, заміни водопроводів, вирішення кричущих соціальних проблем. Вадим  Вікторович Кривохатько запевнив, що тут він завжди готовий допомогти радам, і попрохав їх голів звертатись до нього напряму. У свою чергу сільські голови порушили питання проведення децентралізації (на думку депутата, зараз вона не на часі), забезпечення сел питною водою, та акцентували увагу на кричущій невідповідності мізерних пенсій, зарплат нинішнім комунальним тарифам та цінам на продукти, послуги.