Вадим Кривохатько

Вадим Кривохатько

Про дострокові вибори до Верховної Ради

- Вадим Вікторович, як ви оцінюєте рішення Президента України про розпуск Верховної Ради?
- Досить прогнозоване і очікуване рішення. Я його підтримую і розумію мотивацію, якою, на мій погляд керувався Президент Зеленський, коли зважувався на цей крок. Для більшості громадян України очевидно, що нинішній склад парламенту недієздатний. А довіра українців до нього низька.
Крім того, рішення про розпуск цілком логічне з точки зору інтересів самого Президента. Йому вкрай складно буде домовитися з нинішнім складом парламенту про підтримку запропонованих їм кандидатур на ключові посади, а саме, міністра оборони, міністра внутрішніх справ, Генпрокурора, і, далі - прем'єр-міністра і взагалі складу уряду.

- Чи варто було так стрімко вводити країну в нову виборчу кампанію, адже тільки завершилася президентські перегони?
- Упевнений, що варто. Сьогодні для України кожен день важливий. А результат дострокових виборів буде залежати від здатності Зеленського зібрати відповідну команду.

- Чому не вдалося змінити виборче законодавство?
- Я думаю, причина в бажанні Зеленського ще більше сподобатися виборцям. І в даному випадку прагнення до спецефектів зіграло злий жарт з командою Президента. Він так стрімко всіх знімав і розпускав, що не залишив часу для підготовки бездоганного законопроекту «Про вибори народних депутатів України». А треба було два-три дні попрацювати над законопроектом і він вірогідно був би підтриманий в залі. Підготуватися так, щоб у депутатів не виникло аргументів проти. Бажання продовжувати «ефектність» призвело до помилки. Через недопрацювання законопроекту все пішло нанівець. І опоненти Зеленського із задоволенням більше години смакували тему закритих списків. І тут дійсно заперечити було нічого. Історія знає випадки, коли за закритими списками до Верховної Ради потрапляли люди з сумнівною репутацією. Я вже не кажу про особистих масажистів, коханок і іншого обслуговуючого персоналу лідера партії.

- Як результат вибори пройдуть за змішаною системою: 50 відсотків народних депутатів будуть обиратися за мажоритарними округами. Це добре чи погано?
- Про корумпованість мажоритарної системи говорять люди, які або не розуміють її суті, або ті, хто хоче маніпулювати свідомістю громадян. Наводяться такі аргументи: мажоритарники скуповують голоси, мажоритарники причетні до махінацій з бюджетними коштами на окрузі.
  По-перше, це неповага до виборців, які голосують за мажоритарників, нібито вони не здатні розібратися в кандидатах і готові віддати свій голос виключно в обмін на якісь матеріальні блага.
По-друге, спроба заховати в тінь справжню, реальну корупцію. Адже в цей час, цілі фракції і партійні клани лобіюють виділення величезних сум на окремі галузі і навіть підприємства. Згадаймо, хоча б, історію з агрохолдингом "Миронівський хлібопродукт", (належить Юрію Косюку - приятелю Порошенко), який отримав в 2018 році 800 млн гривень дотацій з Держбюджету, в 2017 - 1,4 млрд грн. І за це рішення голосували депутати, які в основній масі пройшли за партійними списками.

- А як проходить у вашому окрузі?
- Алгоритм наступний. В окрузі шість районів. В процесі роботи на окрузі, (не в парламенті, в чому мені часто дорікають) мені стає зрозумілим те коло проблем, яке необхідно вирішити в першу чергу. Разом з активом і керівництвом районів все систематизується і визначаються найбільш пріоритетні напрямки. (Як приклад - виділення 12 млн гривень для завершення будівництва філії поліклініки КУ «Запорізька центральна районна лікарня» в селищі Кушугум). Після цього лист за підписом народного депутата направляється до Кабінету Міністрів, де і приймається постанова згідно з якою кошти перераховуються під конкретний об'єкт. Райдержадміністрація або Управління капітального будівництва ОДА проводить тендер через систему "Prozorro". Хто переміг, той і освоює кошти. Більше я до цих сум ніякого відношення не маю. Хіба що контролюю хід виконання робіт.

- І все так просто?
- Зовсім не просто. Після того, як гроші заходять на рахунки казначейства, з'являється чимала кількість бажаючих ці гроші освоїти. Ось тут і починається справжня корупція. І на цьому етапі можуть включатися і народні депутати, лобіюючи участь підконтрольних їм фірм в тендерах. І це не обов'язково мажоритарники. Депутати, які пройшли за партійними списками теж страждають цією «хворобою». Скажете мажоритарна система в цьому винна? Упевнений, що ні. В цьому винна жадібність, безкарність чиновників, бездіяльність правоохоронних органів. І звичайно ж відсутність контролю за раціональним використанням бюджетних грошей з боку уряду.

  - Чому ж тоді стільки метушні навколо мажоритарників і їм висувають звинувачення мало не в усіх бідах?
  - Причина проста. Цей депутат відносно незалежний в прийнятті рішень, він може чинити по совісті, якщо вона у нього є. Звідси, багато в чому, і таке неприйняття незалежних депутатів. Адже він звітує перед своїми виборцями конкретними справами на окрузі. І там вже не вдасться так легко напустити туману.
   У партійному списку відповідальність перед виборцем досить розмита. Ми знаємо лідера, двох-трьох наближених до нього учасників ток-шоу, такі собі балакучі голови, як наприклад, Олексій Гончаренко з БПП.

- Ваша позиція щодо скасування депутатської недоторканності?
- Я б обережно ставився до цієї ідеї. За мою каденцію у Раді було безліч спроб влади тиску на депутатів. Особливо на мажоритарників. І тільки недоторканність дозволяла колегам вистояти. За великим рахунком, скасування недоторканності може зробити їх більш слухняними. Крім того, практично в усіх країнах світу депутати мають недоторканність в тій чи іншій мірі. І ні для кого не секрет, що в цих країнах правоохоронна система доведена до досконалості і нікому в голову не прийде фальшувати кримінальну справу проти народного депутата.
До того ж, в Конституції прописана процедура зняття недоторканності. Так що імунітет у нардепів далеко не абсолютний. Інша справа, що навіть після зняття недоторканості ніхто не був по-справжньому притягнутий до відповідальності. Зрештою як і ті, хто крав, цієї недоторканності не маючи. Постраждала одна Надія Савченко, і лише через те, що була кісткою в горлі у Порошенка.

- Як ви оцінюєте результати роботи Кабміну під керівництвом Володимира Гройсмана?
- Однозначно погано. Його теза: "Ми утримали ситуацію" насправді для народу звучить інакше - «ми законсервували злидні». Ніякого прориву вперед не вийшло. Жодної реформи, жодного доведеного до логічного кінця і корисного для країни рішення. Гроші, отримані від МВФ, просто проїдалися. Ну, який розвиток України відбувся за Гройсмана та його команди? Які нові можливості створені для бізнесу? За рахунок завищених податків вимиваються обігові кошти підприємств, божевільні кредитні ставки. Програми пільгового кредитування провалені. Сімдесят відсотків сільгоспдотацій відійшли і без того казково багатим людям, а гроші витрачені не на розвиток бізнесу, а на придбання яхт, літаків, шикарних квартир і вілл за кордоном.

- Підсумок каденції ВР восьмого скликання особисто для вас?
- Особисто для мене результат буде зрозумілий після оголошення результатів дострокових виборів. І не мені судити про свою діяльність, хороша вона була чи не дуже. Своє слово скажуть люди. А взагалі, підсумок роботи самої Верховної Ради 8 скликання жалюгідний. Вона втратила довіру людей, а точніше проміняла цю довіру на блага і преференції, які дає мандат народного обранця. Користуючись всім цим, депутати геть забули про народ. За що і отримали по заслугах.

- Ви впевнені, що новий склад Верховної Ради буде кращим за попередній?
- Маю надію. Суспільство опановує політичні науки і стає все більш вимогливими до людей, які представляють їх інтереси. Мабуть, вибори в цьому році відбудуться за старою системою 50 на 50. Половина парламентаріїв будуть обрані за партійними списками, половина - по мажоритарних округах. Особисто мені, як виборцеві простіше розібратися з мажоритарниками: ось людина, що бажає стати депутатом, його програма, слова і гасла, а ось - його історія, ким був, як жив, чого домігся. Я думаю, що Верховна Рада більш ніж на 50% складатиметься з нових облич. Одна тільки біда, що вибори цих нових облич фінансуються старими спонсорами. І так звана «свіжа кров» розбавляється старою, яка зразу ж інфікує нову, ризикуючи згодом викликати «серйозні захворювання».

- Ви маєте намір брати участь в дострокових виборах до Верховної Ради в цьому році?
- Так, я буду брати участь, але я не маю наміру пов'язувати себе з будь-якою політичною партією. Бачу себе виключно як мажоритарник. І це не завадить мені голосувати за корисні для українців закони. На моїй пам'яті вже не один політичний проект з прекрасними гаслами виродився в обслуговуючий персонал олігархів.

- А навіщо вам це потрібно?
- Якщо мене оберуть, то це буде означати, що всі 4,5 роки я приймав правильні рішення. А це для мене дуже важливо. Депутат ти або займаєшся іншою діяльністю, життя триває. А ставлення людей залишається і для мене воно має більш вагоме значення, ніж пост народного депутата. Крім того, залишилося багато незавершених справ.

  - А що саме не вийшло за період каденції і чому?
  - Причина проста. Кожне питання доводилося буквально продавлювати. Чиновники, які повинні були цим займатися, звикли за все отримувати гроші, тобто відкати. А тут приходить Кривохатько і вимагає чинити відповідно до Закону, тим самим позбавляючи їх цих грошей. Наприклад, на те, щоб сім'я загиблого в зоні АТО бійця отримала компенсацію, було витрачено 4 роки. А питання мало бути вирішене миттєво. Але ж ні. Довелося пройти через десятки судових засідань, оббивати пороги владних кабінетів, особисто спілкуватися з міністрами та їхніми заступниками. І тільки після цього питання було вирішене. А земля для учасників АТО? Її доводилося вибивати в буквальному сенсі слова. Як результат, з усіх учасників АТО, які отримали по 2 га для ведення особистого селянського господарства, більша половина - це 82 округ. Але це всього 10% від тих, хто має на це право. Іншим під різними приводами відмовляють, аби мати можливість розпоряджатися землею за хабарі. Мені відомий випадок, коли одній людині здали в оренду 3 тис. га під 3% на 49 років (практично подарували). Хоча потрібно було розподілити цю землю між учасниками АТО, людьми, які дійсно заслужили це право. Більше 30 разів мені доводилося відвідувати Держгеокадастр як запорізький, так і київський, де я переконував чиновників різних рангів, що в першу чергу потрібно віддати те, що держава обіцяла воїнам АТО. Говорив я на цю тему з Порошенком і прем'єр-міністром. Але розуміння приходило з дуже великими труднощами - аж надто висока ціна питання. І Порошенко, перший не розуміючи цього, оплатив цю ціну.
Проблеми в медицині, де сотні мільйонів гривень необхідних для порятунку життів людей, витрачаються на те, щоб зробити ще приємнішим життя тих, хто цими грошима розпоряджається.
Червоною лінією проходить питання будівництва Біляївського збагачувального комбінату в Вільнянському районі. Незважаючи на явну невідповідність документів, а в деяких випадках пряму їх фальсифікацію, титанічні зусилля прикладаються на те, щоб заблокувати це небезпечне будівництво. Тільки з Міністром екології мені доводилося спілкуватися вже 3 рази. Я не кажу про чиновників нижчої ланки. І, на жаль, на сьогодні питання ще не вирішене остаточно.
Дуже хочеться, щоб всі, хто грабував Запорізьку область ці 4,5 роки, не загубилися в каламутній воді змін. Не зможу я спокійно спати, якщо такі, як Шишка (головний лікар ЗОКЛ), Бриль (губернатор Запорізької області), а також Романов (прокурор Запорізької області), який покривав цю банду, не понесуть відповідного покарання. А вивести їх на чисту воду, я думаю, буде при президенті Зеленському значно легше, ніж при Порошенко, який був сам співучасником їх злочинів.