Вадим Кривохатько

Вадим Кривохатько

В.Кривохатько: «Ми нікого не дозволимо скривдити»

В.Кривохатько: «Ми нікого не дозволимо скривдити»
У понеділок, 15 серпня, народний депутат України В.В.Кривохатько відвідав село Інженерне, де провів черговий прийом громадян. Цього разу до нього зі своїми проблемами прийшли  не лише жителі цього, а й сусідніх сіл та міста Поліг. Було кілька колективних звернень громадян, що стосувалися виплати орендної плати за паї, непорозумінь у стосунках орендодавців з орендарями. Так, жителі села Новофедорівки, пайщики ПП «Обрій», скаржилися на те, що орендар відмовляється розрахуватися з ними за оренду паїв сільгосппродукцією та затягує з виплатами. У пенсіонерки з с. Багатого Л.М.Педаш та пенсіонера з м. Поліг П.П. Дерев’янка теж виникли проблеми з отриманням орендної плати за пай та успадкуванням землі. Як зазначив Вадим Вікторович, кожне з таких звернень потребує додаткового вивчення і все залежатиме від того, на яких умовах власники паїв здавали землю в оренду, які документи підписували і т.д. Адже часто люди не читають, на яких умовах підписують договір, або й взагалі, як у одному з цих випадків, підписують чисті бланки, а вже коли розуміють, що їх обдурили, намагаються шукати справедливості. Тож потрібен певний час та зусилля юристів, щоб з’ясувати істину. «Але, в будь-якому разі, ми вас скривдити не дозволимо», – запевнив селян народний депутат.
Кілька пенсіонерів поскаржилися на беззаконня, яке дозволяє собі, на їхню думку, орендар ставка, що в селі Новофедорівці. Тож народний депутат дав доручення своїм помічникам розібратися  у всьому, зокрема, з’ясувати, чи мав право орендар зводити будівлі на самому березі, перегороджувати річку греблею та ін. А ще, за словами селян, цей місцевий князьок не дозволяє людям, в тім числі пенсіонерам та дітлахам, ловити рибу вудкою, купатися чи напувати худобу в «його» ставку. За законом же, люди мають на це повне право. По завершенні прийому громадян депутат особисто оглянув спірний ставок та греблю.
Звернулися до В.В.Кривохатька й директор Інженерненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ю.М.Кириченко з проханням допомогти із заміною вікон для корпусу молодших класів, представники батьківських комітетів цієї школи  – з проханням допомогти придбати нові парти для двох класів. Просила допомогти зібрати дітей до школи малозабезпечена жителька села Українського В.Г.Вінокурцева.
У складну й неприємну ситуацію потрапив приватний підприємець з м. Поліг Ю.М.Лелеченко, який поніс великі збитки через свавілля чиновників. Він теж звернувся за допомогою до народного депутата. Голова новоствореного ОСББ у м. Пологах О.В.Бабенко попросила посприяти з вирішенням питання щодо освітлення під’їздів.
Як завжди, було більше десятка прохань допомогти з придбанням ліків, надати матеріальну допомогу на лікування, проведення операцій, допомогти придбати інвалідну коляску та посприяти із проведенням зубопротезування. Жодне із звернень депутат не залишив без уваги.
А вже наступного дня, у вівторок, 16 серпня, народний депутат України провів особистий прийом громадян у селі Кінських Роздорах. І тут просили надати матеріальну допомогу на придбання ліків, проведення медичних обстежень та операцій. Просили допомогти з працевлаштуванням, перерахунком виплат з безробіття. Від імені всіх працівників, батьків та вихованців дитсадка «Дзвіночок» подякувала Вадиму Вікторовичу за подаровану  морозильну камеру Л.Косьмина та попросила допомогти з придбанням ще й спортивного інвентарю та музичного центру для сільської малечі.
Як завжди, було кілька земельних питань. Так, люди цікавились, чи можна повернути пай, який вони раніше продали чи подарували,  як можна перейти від одного орендаря до іншого. Просили роздорівці розібратися, чому у їхньому селі не працює проводове радіо та посприяти у відновленні трансляції радіопередач. «Люди похилого віку, а їх у селі багато, виросли з тими радіоприймачами, звикли саме до проводового радіо, яке у них ніколи не мовчало. А тепер почувають себе відірваними від світу», – поскаржився, зокрема, роздорівець П.С.Піка. Про цю проблему добре знають у районі, адже, як зазначив голова районної ради О.П.Покутній, майже 90% звернень громадян стосуються саме роботи проводовото радіо. Це проблема більшості сіл району та навіть частини районного центру. Справа в тому, що скрізь потрібно міняти обладнання, що застаріло або взагалі вийшло з ладу. Цим питанням займаються фахівці, але радіозв’язок, зокрема, по Кінських Роздорах з’явиться не раніше жовтня. Олександр Петрович також зазначив, що на увесь район залишився лише один радіомонтер.
Питання, що хвилюють  практично  кожного роздорів ця, порушив і  депутат районної ради, колишній головний лікар Кінськороздорівської лікарні А.І.Снєцар. Він говорив про жалюгідний стан як сільських доріг так і доріг обласного значення. Керівники району зазначили, що й це питання перебуває на постійному контролі, підписані відповідні угоди і є надія на те, що вже найближчим часом дороги почнуть приводити у належний стан. Також Анатолій Іванович говорив про те, що в сільській амбулаторії вкрай необхідно відновити роботу стаціонару хоча б на кілька ліжок, адже селянам набагато зручніше лікуватися вдома, а не в райцентрі.
Від імені жителів вулиці Олі Бойко звернулась до депутата І.А.Бабій, яка поскаржилась на те, що руйнується та засмічується зона відпочинку біля річки Конки, а місцева влада не вживає необхідних, на її думку, заходів (Про це йшлося в минулому номері газети ( «Пв» № 33 від 18 серпня)у матеріалі «Зона відпочинку чапаєвців: на чиєму боці правда?» –ред.). Як ми вже повідомляли, це питання винесене на розгляд сесії сільської ради, яка й має поставити крапку у цій конфліктній ситуації. В.В.Кривохатько зазначив, що в даному випадку важливо те, щоб сторони конфлікту діяли в рамках закону, а не намагалися перетягти ковдру на себе.
Та найскладнішим і в Кінських Роздорах виявилось питання, що стосується долі маленької степової річки Конки, яка на сьогодні майже перестала існувати і перетворилась у стічну канаву. (До речі, цю тему теж порушувала наша газета («Пв» № 23 від 5 червня 2014 р.) у матеріалі Володимира Харченка «Кінська вода – жива і мертва» -ред.). Ситуація різко загострилась, особливо на Сухій Конці. Як відомо, у верхів’ях Конки, де побудовані дамби, тепер господарюють орендарі. Люди скаржаться, що орендар закриває  заслінки, щоб наповнювався ставок, а в Конці стає зовсім сухо, місцеві городники не можуть поливати свої ділянки, розташовані на березі. Тож люди просять вплинути на орендарів, щоб більше відкривали заслінки для сильнішого водогону. В.В.Кривохатько пообіцяв розібратися й з цим питанням, перш за все, з’ясувавши, чи орендарі не порушують умови договору оренди.
Отже, за два дні перебування в районі народний депутат України вислухав більше півсотні людей, перейнявся їхніми болями й турботами, багатьом допоміг матеріально, проблеми інших взяв під особистий контроль та теж обіцяв допомогти розв’язати.  Шляхи вирішення цілого ряду питань він додатково обговорив з головою районної ради О.П.Покутнім та головою райдержадміністрації А.Є. Крупським, які були присутні під час кожного з прийомів громадян. Що ж стосується земельних питань, ситуацій з греблею у Новофедорівці та Новою дамбою у Кінських Роздорах, то їх ретельно вивчатимуть помічники В.В.Кривохатька та сам депутат. Сподіваємось, що впродовж кількох місяців ми дізнаємось, до яких висновків вони дійшли та чи можуть чимось допомогти селянам. Люди ж щиро вірять у те, що питання будуть вирішені на їхню користь і народний депутат України В.В.Кривохатько таки нікого з них не дозволить скривдити.