Вадим Кривохатько

Вадим Кривохатько

Юридична допомога

Юридична допомога
Масові порушення службовими особами Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області та Запорізької обласної державної адміністрації земельного законодавства України спонукають мене продовжити започатковану рубрику «Юридична допомога» роз’ясненням порядку безоплатного отримання громадянами України земельних ділянок у власність, із земель комунальної, чи державної власності.
На жаль в нашій країні мало мати право, його треба ще й захищати. Для цього необхідно отримати хоча б мінімальний запас юридичних знань, адже  процедура отримання землі врегульована чисельними нормативно-правовими актами про які більшість із нас мають лише поверхове уявлення.
Так, згідно зі статтею 14 Конституції України, статей 6, 121 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ) лише громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки від держави або громади.
Земля передається у власність громадян для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство; ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара; ведення садівництва - не більше 0,12 гектара; будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;  індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара; будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара (ст. 121 ЗКУ).
Кожен бажаючий має право безкоштовно отримати земельну ділянку за кожним видом використання один раз (ч. 4 ст. 116 ЗКУ), тобто до шести земельних ділянок різного цільового призначення незалежно від місця проживання або реєстрації.
    На шляху до отримання земельної ділянки перше, що необхідно зробити, це визначитись з якою метою вам необхідно отримати землю та обрати вільну земельну ділянку, далі вже діяти цілеспрямовано.
    Вільну земельну ділянку можна знайти різними способами, які нічим не обмежені.
Насамперед рекомендуємо Вам, із зазначенням мети отримання землі та запиту у чиїй власності вона перебуває, подати запит про надання публічної інформації до Управління з питань містобудування та архітектури місцевої держадміністрації, чи сільської, або селищної ради якщо Ви бажаєте знайти вільну земельну ділянку у межах населеного пункту для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, чи будівництва індивідуального гаражу, або до територіального органу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр), якщо вільну ділянку землі необхідно знайти за межами населеного пункту для ведення особистого селянського, фермерського господарства, садівництва, дачного будівництва.
При цьому необхідно знати, закон захищає Ваші права на своєчасне, повне і достовірне отримання запитуваної інформації. Таке правопорушення передбачене ст. 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення на що має право реагувати Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.
Інші варіанти пошуку, це опитування місцевого землевпорядника, знайомих, пошук вільної ділянки на Публічній кадастровій карті України, Google maps тощо.
Якщо земельна ділянка вільна, зацікавлені в її отриманні (у приватну власність) громадяни України, виходячи з того в чиїй власності на сьогодні вона перебуває (про що зазначається у відповіді на вищезазначений запит), подають клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки до сільської, селищної, міської ради, якщо ділянка підлягає передачі із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб; обласної, районної ради, якщо передачі підлягає ділянка з відповідних земель спільної власності територіальних громад для всіх потреб; районної державної адміністрації, яка в межах її території передає земельні ділянки із земель державної власності у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів для індивідуального дачного будівництва; Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, яке передає земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності для всіх потреб; Запорізької обласної державної адміністрації, яка на її території передає земельні ділянки із земель державної власності в межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також земельні ділянки, що не входять до складу певного району.
У клопотанні поміж іншого необхідно зазначити цільове призначення земельної ділянки, де знаходиться ділянка, її розмір. Також слід додати  графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, наприклад, викопіювання з кадастрової карти. У випадку вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб, - необхідно отримати погодження землекористувача (нотаріально завірену згоду землекористувача). У разі отримання земельної ділянки для ведення фермерського господарства - документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі, копії паспорта та довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків.
Органам державної влади та місцевого самоврядування забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, в тому числі довідки з земельного кадастру про те, що раніше Ви не реалізовували своє право на безоплатне отримання земельної ділянки. Відповідно до частини 6 статті 118 ЗКУ перевірка цього питання покладена на зазначені органи і закон не зобов’язує Вас їх подавати.
Виготовлення графічних матеріалів (викопіювання з кадастрової карти або плану) можна замовити територіальному органу Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. Вартість викопіювання - 0,03 розміру мінімальної заробітної плати (на сьогодні 43,5 грн.).
Відповідно до п. 7 ст. 118 ЗКУ вказане клопотання розглядається органом до якого його подано у місячний строк. За результатами розгляду надається дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення обраної Вами земельної ділянки або мотивована відмова у його наданні.
    Після отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, необхідно замовити його розробку, уклавши відповідний договір.
Проект землеустрою розробляють землевпорядні організації. А безпосереднім виконавцем може бути лише особа, що має сертифікат інженера-землевпорядника. У разі відсутності цього сертифікату проект землеустрою буде вважатись недійсним і унеможливить державну реєстрацію земельної ділянки.
З цього приводу прошу звернути увагу! Часто приватні землевпорядні організації не мають спеціалістів з належною кваліфікацією та сертифікатами, і більш того, відпрацьовані ними проекти землеустрою не відповідають вимогам закону. Тому ми радимо Вам звертатись до землевпорядних організацій державної форми власності.
Жителям Гуляйпільського, Вільнянського, Пологівського, Запорізького, Оріхівського, Новомиколаївського  районів проект землеустрою можна замовити в Державному підприємстві «Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», який знаходиться за адресою 69095, м. Запоріжжя, вул. Українська, 50  телефон приймальні (061) 787-44-65.
Договір із землевпорядною організацією повинен чітко визначати вартість робіт та строки їх виконання, які не можуть перевищувати 6 місяців.
Відповідно до ст. 186-1 ЗКУ проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом Держгеокадастру.
Додатково проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у межах населеного пункту або земельної ділянки за межами населеного пункту, на якій розташовано об’єкт будівництва або планується розташування такого об’єкта, подається на погодження до структурних підрозділів районних державних адміністрацій у сфері містобудування та архітектури, а якщо місто не входить до території певного району, - до виконавчого органу міської ради у сфері містобудування та архітектури, а в разі, якщо такий орган не утворений, - до структурного підрозділу обласної державної адміністрації з питань містобудування та архітектури.
Згадані органи зобов’язані протягом 10 робочих днів з дня одержання проекту чи копії проекту землеустрою зобов’язані безоплатно надати або надіслати рекомендованим листом з повідомленням розробнику, свої висновки про його погодження або про відмову в такому погодженні.
Вичерпний перелік документів (додатків) до проекту землеустрою визначений статтею 50 Закону України "Про землеустрій".
При цьому проект землеустрою підлягає обов’язковій експертизі, яка проводиться Держгеокадастром тільки у разі, якщо надання земельної ділянки планується здійснити за рахунок земель лісогосподарського призначення, а також земель водного фонду, природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного призначення та особливо цінних земель.
Згідно статті 150 ЗКУ до особливо цінних земель відносяться чорноземи нееродовані несолонцюваті на лісових породах; лучно-чорноземні незасолені несолонцюваті суглинкові ґрунти; темно-сірі опідзолені ґрунти та чорноземи опідзолені на лесах і глеюваті; бурі гірсько-лісові та дерново-буроземні глибокі і середньо глибокі ґрунти; дерново-підзолисті суглинкові ґрунти у складі земель сільськогосподарського призначення, а також торфовища з глибиною залягання торфу більше одного метра і осушені незалежно від глибини, землі дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів тощо.
Після виготовлення проекту землеустрою, його погодження та проведення експертизи (у випадках, встановлених законом) Ви повинні звернутись до Державного кадастрового реєстратора із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки. Ви можете це зробити самостійно або уповноважити на це землевпорядну організацію (зазначивши це у договорі на розробку проекту землеустрою).
До заяви додається оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки (погоджений проект землеустрою, за потреби, позитивний висновок експертизи); документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа. Строк розгляду заяви складає 14 днів.
Після реєстрації Вашої ділянки в Державному земельному кадастрі, там же, у Державного кадастрового реєстратора необхідно отримати Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.
Далі необхідно подати відповідне клопотання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у Вашу власність за погодженим проектом землеустрою Держгеокадастром та Витягом з Державного земельного кадастру про обрану Вами земельну ділянку до сільської, селищної, міської ради, якщо ділянка підлягає передачі із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб; обласної, районної ради, якщо передачі підлягає ділянка з відповідних земель спільної власності територіальних громад для всіх потреб; районної державної адміністрації, яка в межах її території передає земельні ділянки із земель державної власності у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів для індивідуального дачного будівництва; Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, яке передає земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності для всіх потреб; Запорізької обласної державної адміністрації, яка на її території передає земельні ділянки із земель державної власності в межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також земельні ділянки, що не входять до складу певного району.
Клопотання з указаними додатками доцільно подати особисто в канцелярію державного органу де проставлять відмітку про прийом документів у вигляді штампа з постановкою дати прийняття та підпису відповідальної особи.
У відповідності до ч. 9 ст. 118 ЗКУ уповноважений орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування зобов’язаний прийняти рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність у двотижневий строк з дня отримання клопотання з погодженим проектом землеустрою.
Наступним кроком буде звернення до відповідного місцевого Управління державної реєстрації територіального управління юстиції із заявою про державну реєстрацію права власності держави чи територіальної громади на обрану Вами земельну ділянку (ч. 1 ст. 16 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).
Після здійснення вказаної вище реєстрації місцева рада, державна адміністрація, уповноважений державний орган приймають рішення про безоплатну передачу земельної ділянки з державної чи комунальної власності у Вашу власність.
Останній крок – це державна реєстрація права власності тепер вже майже вашої земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
Для цього Вам необхідно подати заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до суб’єкту державної реєстрації які знаходяться в місцевих райдерж адміністраціях, або нотаріусу.
До заяви додаються копія Вашого паспорту та ідентифікаційного коду; засвідчена копія рішення про безоплатну передачу земельної ділянки; витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку; документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно - 0,1 розміру мінімальної заробітної плати (на сьогодні 145 грн.).
Строк розгляду заяви - 5 робочих днів (ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).
Декілька слів хочу сказати про пільги, які мають учасники АТО.
Законодавством України передбачено систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема, це стосується і надання земельних ділянок.
Відповідно до пункту 14 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  учасники бойових дій мають пільги щодо першочергового відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва.
    Пам’ятайте, якщо органи державної влади чи місцевого самоуправління Вам відмовили на будь-якому етапі оформлення документів ви можете оскаржити їх рішення до місцевого адміністративного суду.
Зрозуміло, що самостійно розібратись у всіх хитросплетіннях закону відразу важко, тому хочу нагадати, що ви можете безкоштовно отримати допомогу наших юристів з приводу підготовки і подачі документів з метою отримання землі та в разі порушення Ваших прав, необхідності підготовки позову і представництва в суді, шляхом направлення мені письмового звернення, або звернувшись по телефону, чи за допомогою електронних засобів зв’язку за такими контактними даними.
Під час пленарного тижня та роботи у Комітеті Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції:
•    м. Київ, вул. Грушевського, 5, тел. (044) 255-35-65
[email protected]
•   Під час роботи на окрузі:  м. Запоріжжя, вул. Патріотична, 20А,
тел. (061) 708-06-62, (061) 708-06-63.
    На моєму персональному сайті, розміщеному в мережі Інтернет за адресою http://kryvohatko.com передбачені можливості подати звернення електронною поштою та зворотного зв’язку. Для цього необхідно лише заповнити шаблон електронного повідомлення і ми негайно відреагуємо на Ваше звернення.