Вадим Кривохатько

Вадим Кривохатько

Народний депутат Вадим Кривохатько намагається запобігти зубожінню українців

Народний депутат Вадим Кривохатько намагається запобігти зубожінню українців
Народний депутат Верховної Ради Вадим Кривохатько, який довгі роки займався фермерством, вніс на розгляд парламенту закон, яким намагається мінімізувати негативні наслідки податкової реформи для українських аграріїв.
Законопроект № 3762 від 13 січня надійшов від нардепа на розгляд в комітети Верховної Ради.
У пояснювальній записці до законопроекту, яким пропонується внести зміни до податкового кодексу, В.Кривохатько пише:
«Необхідність прийняття Верховною Радою України запропонованого законопроекту викликана потребою в запобіганні знищенню аграрного сектора економіки держави непродуманими змінами в податковому законодавстві, а також подальшому збіднінню населення держави у зв'язку з необґрунтованим підвищенням цін на основні продукти харчування вітчизняного виробництва».
Нагадаємо, прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році» та введенням його в дію, держава поклала початок масових протестів аграріїв по всій країні, у тому числі і в Запорізькій області.
Зокрема, законом передбачено скасування спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також риболовства і збільшення ставок єдиного податку для платників четвертої групи.
Як зазначає Вадим Кривохатько, такі податкові зміни в частині скасування спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського господарства вигідні тільки великим сельськогосподарським підприємствам, які практично всю продукцію експортують і отримували і отримають повернення ПДВ у повному обсязі. У свою чергу, фізичні особи - підприємці, дрібні і середні сільськогосподарські виробники, частка яких у виробництві сільськогосподарської продукціі значно більша і повністю орієнтовані на насичення внутрішнього ринку продуктами харчування вітчизняного виробництва, залишаться від таких податкових новацій у значному збитку.
Найбільше програють від скасування спецрежиму тваринники і в першу чергу виробники молока. Адже це призведе до зростання цін на зерно і кормові культури (за розрахунками - не менше ніж на 12 відсотків]. Не кажучи вже про те, що на дрібних сільгоспвиробників звалиться додаткова організаційна проблема - вони змушені наймати бухгалтерів, щоб впоратися з новим для них завданням - оформленням ПДВ на загальних підставах. Всі ці витрати ляжуть на собівартість продукції і відчутно зменшать її конкурентоспроможність, яка і так низька. Фактично фізичні особи-підприємці, дрібні і середні сільськогосподарські підприємства, які є основними виробниками сільськогосподарської продукції, цим Законом приречені на банкрутство.
Не витримають сільськогосподарські виробники і збільшення ставок єдиного податку для платників четвертої групи, знову ж таки поповнивши ряди безробітних.
Крім того, такий підхід до регулювання діяльності сільськогосподарських виробників ще більше посилить вплив на економічну ситуацію інших негативних факторів. Насамперед, це подальше скорочення обсягів сільськогосподарського виробництва. У 2015 році, в результаті поганої економічної ситуації та несприятливих природних факторів, ситуація в аграрному секторі погіршилася і без цього. За даними Держстатистики, у січні-листопаді 2015 року обсяги сільськогосподарського виробництва скоротилися в середньому на 4,7 відсотка [в порівнянні з аналогічним періодом 2014-го]. Зокрема, протягом 11-ти місяців минулого року сільгосппідприємства виробили на 4,5 відсотка менше продукції, а господарства населення - на п'ять процентов менше.
Отже, запорізький народний депутат пропонує виключити пункт 48 розділу I цього закону, яким передбачено скасування спецрежиму сплати ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників.
На даний момент законопроект перебуває на розгляді комітетів Верховної Ради.