Вадим Кривохатько

Вадим Кривохатько

Юридична допомога

Останнім часом почастішали звернення виборців до мене з проханням відновити законність у випадках несправедливого обмеження в користуванні водними об’єктами місцевого значення, якими є поверхневі води ставків, річок та джерел.
Хочу відразу зазначити - я негайно реагую на порушення закону щодо прав людей на їх вільне використання. Проте фізично не можу попереджувати кожний такий випадок.
У зв’язку з цим, вважаю за необхідне детально поінформувати вас про вимоги закону, обсяг ваших прав з цього приводу та як практично можна їх захистити.
Аналіз показує, що найбільше незаконних обмежень прав громадян на водокористування допускається при наданні водних об’єктів в оренду і їх використанні орендарями.
    Нещодавно до мене звернувся мешканець Оріхівського району Запорізької області Кущ В.А. щодо можливості вільно ловити рибу у ставках, розташованих біля села Василівка цього району, які орендують громадянин Заєць В. В. та інші.
    І це не єдине таке звернення.
Люди, які з дитинства звикли вільно купатися у сільському ставку, плавати там на човнах, поливати водою зі ставка городину, поїти з них худобу, чи ловити рибу справедливо обурюються намаганням окремих «ділків» заборонити їм це робити.
    В даному випадку за моїм зверненням до Запорізької ОДА в інтересах Куща В.А. це питання було вирішено.
    Вимоги вказаного громадянина визнано обґрунтованими та законними.
Законність його вимог обґрунтовується статтею 51 Водного кодексу України, відповідно до якої ставки, озера та замкнені природні водойми надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування.
Орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачити місця для безоплатного забезпечення прав громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо).
У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування.
Згідно статті 47 Водного кодексу України загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об'єктів без застосування споруд або технічних пристроїв) безкоштовно, без закріплення водних об'єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.
На водних об'єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний об'єкт в оренду.
Водокористувач, який узяв водний об'єкт у користування на умовах оренди, зобов'язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об'єкті, наданому в оренду.
Якщо водокористувачем або відповідною радою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.
Конкретно у випадку  Куща В.А., ставок, на якому йому заборонили ловити рибу, перебуває в оренді на підставі договору оренди земель водного фонду від 10.07.2009 №28.
Відповідно до пп. 5.5.6 п. 5 цього договору, орендар зобов’язаний не допускати порушення прав загального водокористування, наданого законодавством громадянам для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, водопій тварин, забір води з водойми без застосування споруд або технічних пристроїв), при цьому любительське і спортивне рибальство в договорі не прописано.
Підпунктом 5.4.7. п. 5 договору встановлено, що орендар має право узгоджувати ловлю риби та водних безхребетних з місцевими жителями.
Інших умов загального водокористування договором не передбачено.
Як бачимо, орендар (водокористувач) не погодив умови загального водокористування, у тому числі - рибальства, ні з органом, який надав ставок в оренду, ні з місцевими органами влади і до відома населення їх не довів.
Таким чином, відповідно до вимог статті 47 Водного кодексу України (якщо водокористувачем або відповідною радою не встановлено таких умов) загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.
Також, жодним чином не обмежені права громад сіл Московка, Райське, Микільське, Благовіщенка Вільнянського району на загальне користування ставками, які розміщені на їх території.
Договорами оренди цих ставків з орендарями, якими є ТОВ «НИВА», ФГ «ТОВ-ТЕМП» та громадянин Швець Е.В. не передбачено жодних обмежень для громадян у купанні, плаванні на човнах, любительському і спортивному рибальстві, можливості поїти зі ставків тварин, забору води без застосування споруд або технічних пристроїв для поливу городини тощо.
      Отже законом чітко врегульовано питання загального водокористування.
Так же чітко законом врегульовано права громадян на їх захист, насамперед права вимагати приведення договорів оренди водного об’єкту до вимог закону, щоб громадяни могли реалізувати своє право на вільне водокористування, або скасування договору оренди.
Якщо ваші права порушено - ви можете прямо звернутись до мене, як до народного депутата України.
Поскаржитись мені можна, направивши письмове звернення, по телефону, або за допомогою електронних засобів зв’язку за такими контактними даними:
Під час пленарного тижня та роботи у Комітеті:
•    м. Київ, вул. Грушевського 5
•    (044) 255 35 65
•    [email protected]
Під час роботи на окрузі:
•    м. Запоріжжя, вул. Патріотична, 20А
•    (061) 708 06 62
•    (061) 708 06 63
На моєму персональному сайті, розміщеному в мережі Інтернет за адресою http://kryvohatko.com передбачена можливість зворотного зв’язку електронною поштою. Для цього необхідно лише заповнити шаблон електронного повідомлення і я негайно отримаю ваше звернення.
Крім того, на моєму сайті можна знайти графіки особистого прийому громадян, відповіді на питання, які вже вирішувались мною і можливо також турбують вас, відомості про внесені мною законопроекти, та безліч інших цікавих фактів діяльності народного депутата України.
    Іншим невіддільним правом громадянина є його право на звернення до суду з указаного питання, гарантоване статтями 21, 55 Конституції України.
Приводом подачі позову до суду є наявність спору між позивачем та відповідачем. Тому цій дії повинно передувати звернення громадянина до органів державної влади чи орендаря та незадоволення ними законних вимог заявника.
За Вашим бажанням, один із кваліфікованих юристів, які працюють у моїй громадській приймальні в м. Запоріжжі, надасть безкоштовну допомогу у підготовці такого позову та представлятиме Ваші інтереси у суді.
В цьому випадку Вам не треба наймати захисника, їздити на безліч судових засідань цю роботу візьмуть на себе мої помічники.
У випадку, коли дії орендаря, орендодавця містять ознаки кримінального, або адміністративного правопорушення необхідно подати заяву про вчинення цього правопорушення до органів поліції чи прокуратури, або звернутись до мене і я відповідно відреагую.
Я коротко розповів, як ви можете захистити свої права лише з одного питання.
Усвідомлюю, що в нашому житті у сотні разів більше несправедливості на яку ми спільно повинні реагувати.
На жаль, робота місцевої влади та правоохоронних органів знаходиться на неналежному рівні, проте, не будьте байдужими, боріться за свої права.
На цьому шляху Ви завжди можете розраховувати на мою підтримку та сприяння.
Усвідомлюю свою відповідальність перед Вами.

З повагою!  
                                  Народний депутат України!
                                                                               Вадим Кривохатько.